Oplev Danmark

Sommer i Danmark
Skrevet af Casper Rolsted

Timelapse ekspert. Stifter og ejer af Terralapse.

En af verdens førende timelapse eksperter. Bruger en analytiske tilgang og store erfaring fra mange år som udviklingsingeniør og projektleder til at skabe specialiserede timelapse-systemer, udvikle nye timelapse teknikker og producere imponerende film.

Hver årstid har sin egen skønhed. Gennem fire timelapse film har jeg forsøgt at vise de varierende danske årstider og vores smukke natur på en spændende måde. Fokus i disse film har været på landskaberne – primært den skiftende natur. Alle fire timelapse film blev udvalgt af Time Lapse Magazine til fremragende timelapse-videoer. Filmen Seasons of Denmark – Spring blev i august 2021 valgt som en af de bedste film på Vimeo og modtog det eftertragtede og prestigefyldte Staff Pick hædersmærke.

I denne artikel har jeg kort beskrevet de forskellige steder, hvor optagelserne er lavet. Jeg har også medtaget nogle links, så du hurtigt kan søge flere informationer om disse interessante steder.

For at få det fulde udbytte på en tur rundt i Danmark eller en rejse ud i verden, så er det altid en god ide at søge information og planlægge turen i grove træk inden afgang. Jeg er ikke tilhænger af en fast plan, men jeg markerer altid de mest spændende steder på Google Maps, så jeg forhåbentlig ikke uvidende kører forbi noget interessant.

Jeg kan varmt anbefale at opleve de danske årstider i vores smukke natur. Men ofte er vi så fokuseret på at komme afsted på eksotiske rejser og opleve verden, at vi helt glemmer, at vores eget land også har en masse spændende steder. Faktisk var det først i forbindelse med undersøgelse af interessante steder til optagelse af disse timelapse film, at jeg blev klar over det smukke naturområde på Fyn – Svanninge Bakker og Svanninge Bjerge. Jeg tilbragte nogle gode dage i dette spændende område – helt bestemt et besøg værd.

Men selvom der er mange skønne steder i Danmark, så er det er helt sikkert spændende at komme afsted på længere ture. Hvis du skal en tur til Italien, så må du ikke gå glip af min artikel “Cinque Terre” om de fem unikke landsbyer: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola og Riomaggiore. Hvis du mere er til sneklædte fjelde, dybe blå fjorde og magiske vandfald, så læs artiklen “Rejse til Nordkap“.

Timelapse er kendt fra naturprogrammer og har en dragende effekt. Hvis du er blevet nysgerrig på denne fototeknik, så læs mere om, hvad timelapse er, og hvordan du laver din egen timelapse i artiklerne “Hvad er timelapse?” og “Hvordan laves timelapse?”. Lær om de forskellige timelapse teknikker i artiklen “Timelapse teknikker“.

Læs om min baggrund og mit arbejde med timelapse produktion i artiklen “Timelapse – gør det muligt“.

Du kan lære mere om timelapse produktion i denne blog “Alt om timelapse“, på resten af websiden Timelapsefilm.dk og på Terralapse.com. Du kan læse om verdens uberørte natur og se nogle helt fantastiske timelapse film på websiden NaturalSilence.org

Hvis du har brug for en timelapse af et projekt, så læs mere her.

God fornøjelse.

 

Sommer i Danmark

 

Oplev sommerens magi

Sommer i Danmark er en dejlig tid på året. Vejret er normalt godt … men en regnvejrsdag er aldrig langt væk. I min timelapse film om sommeren i Danmark kan du opleve smukke søer og fjorde, sandstrande, en vandrende klit og de mystiske natskyer. Du kan læse mere og se en fantastisk timelapse film om natskyerne i artiklen “Timelapse af nattehimlen“.

 

 

Mandemarke Bakker

Naturområde syd for Klinteskoven på Møn med mange forskellige planter og insekter. Jordens høje indhold af kridt giver en naturrigdom, som ikke kendes andre steder i landet.

“Allerflottest er nok den sydvendte, solsvedne skråning Høvblege, hvor terrænet hæver sig mere end 100 meter over Østersøen og ender i Kongsbjerg, 135 meter oppe. Her ligger kridtet lige under jordoverfladen, og det har medført en helt unik flora med farvestrålende blomster. Øverst i bakkerne finder man talrige sjældne orkideer og sommerfuglearter, bl.a. den sortplettede blåfugl og den smukke timian-køllesværmer. Vi er i kerneområdet for Danmarks første UNESCO Biosfæreområde, hvor man ikke må plukke eller grave op, og netop derfor kan man fordybe sig i skønheden her.”Miljøstyrelsen

 

Grenen Skagen

Danmarks nordligste punkt. Her mødes Skagerrak og Kattegat.

“Smøg bukserne op og prøv den fascinerende oplevelse at stå med et ben i hvert hav, men husk at badning, grundet strømforhold, ikke er tilladt. Vandets strømninger og vindens kræfter gør, at Grenen altid bevæger sig, og derfor er stedet så fascinerende et udflugtsmål, hvor ikke to besøg er ens.”Toppen af Danmark

 

Råbjerg Mile

Råbjerg Mile er den største vandrende klit i Danmark. Vestkysten har i mange århundreder kæmpet med vandrende klitter på grund af den hårde vind og sanddækkede områder. Hvert år bevæger klitten sig omkring 15 meter mod nordøst. Klitten er ca. 1 km bred og 1 km lang, den består af ca. 3,5 millioner m³ sand og er 40 meter høj.

“Råbjerg Mile er en af Europas største vandreklitter, og en travetur på dens sand er i sandhed sundhed for krop og sjæl. Derfor er den ultimative aktivitet ved Råbjerg Mile et besøg på selve milen. Kommer du tidlig morgen i udkanten af sæsonen, vil du opleve, at sandet sluger lyd, så stilheden er overvældende. Kommer du en dag med blæst, kan du høre sandets stille hvislen, når det fyger hen over milen. Og kommer du en sommerdag med høj sol, vil du opleve sandet varm og dejligt under bare fødder.”Naturstyrelsen

 

Isefjord

En dybt forgrenet fjord i Sjælland. Fra den smalle indgang fra Kattegat ved Hundested og Rørvig strækker fjorden sig 35 km ind i landet og deler den nordlige del af Sjælland i halvøerne Odsherred, Hornsherred og Nordsjælland.

“Isefjord udgør sammen med Roskilde Fjord Sjællands største fjordsystem. Den 35 km lange fjord er et såkaldt tærskelfjord, hvor den indre del er betydeligt dybere end den ydre del. Fjorden udløber i Kattegat mellem Hundested og Rørvig. Fjorden byder på spændende oplevelser både til lands og til vands. Fjordstien giver cyklister og vandrere mulighed for at komme i nærkontakt med den smukke fjord. Siden stenalderen har Isefjord rummet alsidig kystkultur baseret på jagt, fiskeri og søfart, i dag afløst af marinaer og sommerhusbebyggelse.”Frederikssund Kommune

 

Roskilde Fjord

Smal fjord nord for Roskilde. Det er en lang gren af Isefjord.

“Roskilde Fjord er et af Danmarks smukkeste og mest spændende fjordlandskaber. Roskilde Fjord er en del af Nationalpark Skjoldungernes Land og er et af Danmarks vigtigste yngleområder for vandfugle. Den smalle fjord strækker sig 40 km ind i det sjællandske landskab. I fjorden findes omkring 30 små øer og holme, som rummer et rigt og stort set uforstyrret plante- og dyreliv.”Visit Denmark

 

Nationalpark Skjoldungernes Land

Denne nationalpark ligger i det centrale Sjælland, 30 km fra København. Landskabet er varierende og fyldt med store løvskove, herregårde og enge med søer og vandløb, og ikke mindst den smukke Roskilde Fjord med øer, holme og et rigt fugleliv. Danmarks største rovfugl, havørnen, yngler og jager i nationalparken. Gamle monumenter findes over hele området, hvor mennesker har boet siden stenalderen. Nationalparken dækker 170 km².

“Oplev Nationalpark Skjoldungernes Land. Forsvind ind i de store midtsjællandske løvskove. Mærk historiens vingesus ved oldtidens kulturspor i istidslandskabet og den friske brise ved Roskilde Fjord. Det vrimler med oplevelser i Skjoldungernes Land!”Nationalpark Skjoldungernes Land

 

Gisselfeld Kloster skov (Camp Adventure – Skovtårn)

Skovtårnet tilbyder en enestående udsigt over Sydsjælland. Tårnet er 45 meter højt, og platformen øverst ligger 135 meter over havets overflade. Dette gør det til det højest tilgængelige punkt på hele Sjælland. Hvis du kigger mod nord på en klar dag, kan du se hele vejen til Øresundsbroen, Turning Torso i Malmø og dele af Københavns skyline.

“Oplev suget i maven. Over Skovtårnets arkitektur, den sydsjællandske natur og den storslåede udsigt fra toppen af tårnet højt over træernes kroner. For her – midt i Gisselfelds skove – får du en sanselig oplevelse fra første gang, hvor du ser det 45 meter høje tårn, til du står i toppen af det og kigger ud over det sydsjællandske landskab.”Camp Adventure

 

Vestsjælland

I dette område af Sjælland er der masser af muligheder for at opleve charmerende gamle gader i købmandsbyerne, udforske det danske istidslandskab og nyde smuk natur fyldt med forhistoriske steder.

 

Efterår i Danmark

 

Oplev de smukke efterårsfarver

Efteråret i Danmark er præget af mange grå og regnfulde dage – men naturen er smuk med dejlige varme farver. I min timelapse film om efteråret i Danmark kan du opleve kuperede naturlandskaber på Fyn, de hvide kridtskrænter på Møn og den fantastiske nationalpark Skjoldungernes Land.

Efteråret er også tidpunktet, hvor de fleste svampe dukker op af jorden. Du kan læse mere om de fascinerende svampe og se en flot timelapse film om østershatte i artiklen “Svampe“.

.

 

Svanninge Bakker

Dette er et stort område med skov og kuperede naturlandskaber på Fyn.

“Svanninge Bakker er sammen med Svanninge Bjerge og Sollerup Skov det største sammenhængende skov- og naturområde på Fyn. Her kan I gå en tur i det bakkede naturlandskab, lægge vejen forbi restauratørens tårn til stjernekiggeri og nyde udsigten over Svanninge Bakker fra tårnets top.”Opdag Danmark

 

Mandemarke Bakker, Møns Klint og Liselund park.

Disse smukke områder på øen Møn er bemærkelsesværdige og et must-see for alle naturelskere. De hvide kridtskråninger er unikke i den danske natur, og det omkringliggende område har en unik natur og dyreliv.

“De knejsende hvide kridtskrænter falder dramatisk mod det turkisgrønne hav, og står man på stranden under Klinten, oplever man for et øjeblik, hvor lille og ubetydeligt mennesket er! Giv dig tid på Møns Klint, og du vil måske se vandrefalken jage eller finde spændende forsteninger og rav i vandkanten.”VisitMøn

“De 70 millioner år gamle kridtaflejringer på Møns Klint er et nationalklenodie. På sydsiden af ’Høje Møn’, som de lokale kalder det, ligger Mandemarke Bakker, hvor kridtet giver mulighed for en naturrigdom, som vi ikke kender noget andet sted i landet. Allerflottest er nok den sydvendte, solsvedne skråning Høvblege, hvor terrænet hæver sig mere end 100 meter over Østersøen og ender i Kongsbjerg, 135 meter oppe. Her ligger kridtet lige under jordoverfladen, og det har medført en helt unik flora med farvestrålende blomster.”Miljøstyrelsen

 

Nationalpark Skjoldungernes Land

Denne nationalpark ligger i det centrale Sjælland, 30 km fra København. Landskabet er varierende og fyldt med store løvskove, herregårde og enge med søer og vandløb, og ikke mindst den smukke Roskilde Fjord med øer, holme og et rigt fugleliv. Danmarks største rovfugl, havørnen, yngler og jager i nationalparken. Gamle monumenter findes over hele området, hvor mennesker har boet siden stenalderen. Nationalparken dækker 170 km2.

“Nationalparken dækker 170 kvadratkilometer i Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner og giver masser af muligheder for gode oplevelser både på egen hånd ude i landskabet og via de mange besøgssteder. Landskabet er varieret med små og store skove, godslandskaber, agerland og enge gennemskåret af åer og søer – og så er der den smukke fjord med dens øer og holme og et rigt fugleliv. Hele området er overstrøet med fortidsminder. Her har mennesker levet siden stenalderen – og lige siden Danmark blev til. Og det har dyrene heldigvis også, Danmarks største rovfugl, havørnen, yngler og fouragerer i nationalparkområdet, og cirka 2-4 havørne lever nu ved fjordens enorme forrådskammer. Nationalpark Skjoldungernes Land ligger i Destination Fjordlandet, kun 30 km fra København.”VisitFjordlandet

 

Vinter i Danmark

 

Oplev det snedækkede landskab

Vinteren i Danmark er normalt præget af mange grå og regnfulde dage – men det sker også, at hele landet er dækket af smuk hvid sne i nogle dage. I min timelapse film om vinteren i Danmark kan du opleve Skjoldungernes Land ligger ved Roskilde Fjord.

 

 

Skjoldungernes Land National Park

Denne nationalpark ligger i det centrale Sjælland, 30 km fra København. Landskabet er varierende og fyldt med store løvskove, herregårde og enge med søer og vandløb, og ikke mindst den smukke Roskilde Fjord med øer, holme og et rigt fugleliv. Danmarks største rovfugl, havørnen, yngler og jager i nationalparken. Gamle monumenter findes over hele området, hvor mennesker har boet siden stenalderen. Nationalparken dækker 170 km².

“Nationalpark Skjoldungernes Land er en af Danmarks fem nationalparker. Skjoldungernes Land ligger ved Roskilde Fjord på Midtsjælland og dækker et område på 170 km². I nationalparken finder man noget af Danmarks fineste natur med Roskilde Fjord i nord og Bidstrup Skovene i syd. Nationalparken er opkaldt efter slægten af sagnkonger, Skjoldungerne, som ifølge sagnene regerede over landet fra et kongesæde i Gl. Lejre – i hjertet af nationalparken.”Wikipedia

 

Forår i Danmark

 

Oplev det blomstrende forår

Foråret er en fantastisk tid på året. Jeg elsker denne årstid, hvor naturen blomstrer og solskinnet fylder min sjæl med glæde. Foråret er en inspirerende tid og minder os om at omfavne glæde og kærlighed. Vi siger farvel til de kolde, mørke og korte dage og byder velkommen til nye begyndelser, nyt håb og nye muligheder. I min timelapse film om foråret i Danmark kan du opleve nogle af de smukkeste steder på Sjælland.

Foråret er også tidpunktet, hvor du kan opleve de flotte gule rapsmarker overalt i Danmark. Læs mere i artiklen “Rapsmark fotografering“. Du kan se en lang række timelapses af disse i filmen “Yellow Fields“.

 

 

Skjoldungernes Land National Park

Denne nationalpark ligger i det centrale Sjælland, 30 km fra København. Landskabet er varierende og fyldt med store løvskove, herregårde og enge med søer og vandløb, og ikke mindst den smukke Roskilde Fjord med øer, holme og et rigt fugleliv. Danmarks største rovfugl, havørnen, yngler og jager i nationalparken. Gamle monumenter findes over hele området, hvor mennesker har boet siden stenalderen. Nationalparken dækker 170 km2.

“Her har mennesker levet siden tidernes morgen og efterladt sig spor. Og det er ikke så sært. Nationalparkens 170 kvadratkilometer rummer nemlig enestående natur, kulturhistorie og et af Danmarks smukkeste istidslandskaber med bølgende bakker og store smeltevandsdale. Skjoldungernes Land rummer alt det, som man kan ønske sig af en nationalpark med fjorden, skovene og kultur som Roskilde Domkirke, der er udnævnt til verdensarv af FN-organisationen UNESCO.”Visit Denmark

 

Isefjorden

En dybt forgrenet fjord i Sjælland. Fra den smalle indgang fra Kattegat ved Hundested og Rørvig strækker fjorden sig 35 km ind i landet og deler den nordlige del af Sjælland i halvøerne Odsherred, Hornsherred og Nordsjælland.

“Næppe noget sted i Danmark findes en smukkere og mere afvekslende natur end i Fjordlandet med kilometerlange sandstrande, skove samt landskaber med herregårde og kirker, landsbyer og købstæder med gallerier samt seværdigheder og attraktioner.”Visit Denmark

 

Vestsjælland

I dette område af Sjælland er der rig mulighed for at opleve charmerende gamle gader i købmandsbyerne, udforske det danske istidslandskab og nyde smuk natur fyldt med forhistoriske steder.

 

0 0 stemmer
Artikel vurdering
j
08.12.2021

Rapsmark fotografering

Alle i Danmark kender de gule rapsmarker, som et par uger om året præger landskabet. For mange fotografer vil de blomstrende marker være en oplagt...

Timelapse priser

Brug for en timelapse film af dit næste projekt? Vi er Terralapse og er eksperter i timelapse. Vi producerer timelapse film til bl.a. turist- og...

Green Screen Udstyr

Efter en del optagelser af voksende planter og svampe i filmstudiet med en mindre blue screen har Terralapse nu kastet sig over green screen...

Vild natur i Norge

Vild natur er dybt fascinerende. Den giver inspiration og fornyet energi. Når vi lægger de moderne bekvemmeligheder bag os og drager afsted på...

Tidsstudie

Tidsstudie (timestudy) teknikken er et alternativ til længerevarende timelapse (long term timelapse). En timelapse lavet med tidsstudie teknikken er...

Relaterede artikler

Dolomitterne

Dolomitterne

Dolomitterne er en bjergkæde beliggende i det nordøstlige Italien og kendt som de italienske Alper. Området er karakteriseret ved...

read more
Svampe

Svampe

Der er noget dybt fascinerende ved svampe. En kæmpe gruppe af organismer, der tidligere blev anset for at være en form for...

read more
Cinque Terre

Cinque Terre

Cinque Terre, der betyder "Fem lande" er en del af kysten på den italienske riviera mellem Genova og La Spezia. Området er en del...

read more
Abonner
Meddelelse om
guest

0 Kommentarer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer

Pin It on Pinterest

Del denne artikel!