Hvordan laves timelapse?

Timelapse optagelse af landskab - Hvordan laves timelapse?
Skrevet af Casper Rolsted

Timelapse ekspert. Stifter og ejer af Terralapse.

En af verdens førende timelapse eksperter. Bruger en analytiske tilgang og store erfaring fra mange år som udviklingsingeniør og projektleder til at skabe specialiserede timelapse-systemer, udvikle nye timelapse teknikker og producere imponerende film.

Hvordan laves timelapse? Et spørgsmål jeg ofte møder, når jeg rejser rundt i verden og laver timelapse. Lær timelapse teknikken i denne artikel. For at skabe bevægelse i mine timelapseoptagelser benytter jeg en del forskelligt udstyr. Dette giver ofte anledning til en del nysgerrighed og spørgsmål. Men du behøver ikke købe dyrt udstyr for at lave en timelapse. Du kan begynde med det udstyr, du allerede har. Det kræver blot et kamera, et intervalometer, et stativ, en hurtig computer og noget software til redigering. Hvis ikke du har helt styr på, hvad en timelapse er, så start med artiklen: “Hvad er timelapse?“.

I denne artikel vil jeg kort besvare det ofte stillede spørgsmål: Hvordan laves timelapse? Men inden vi kaster os over selve timelapse optagelsen, så skal der vælges et emne for optagelsen.

Der gælder de samme overvejelser med hensyn til komposition, når du optager en timelapse, som når du tager et normalt foto. Men en timelapse optagelse kræver yderligere overvejelser af tid, eller mere specifikt ændringer over tid. En timelapse, hvor intet ændrer sig, bliver ikke særlig interessant. Heldigvis er mulighederne mange. Det kan være bevægelse af mennesker, dyr, køretøjer, skygger, tidevand, skyer, hvad som helst, der kan give et dynamisk og engagerende tidsrum.

 

Hvordan laves timelapse?

Her er et par simple retningslinjer, hvis du har fået lyst til at lave din første timelapse.

  1. Brug et robust stativ for at undgå rystelser.
  2. Slå autofokus på kameraet fra.
  3. Vælg manuelt program for at sikre en ensartet belysning.
  4. Vælg en fast farvetemperatur (hvidbalance) for at sikre ensartede farver.
  5. Skyd billederne i jpeg til at starte med. Jeg benytter selv RAW-filer, hvilket giver en række fordele, men det er mere kompliceret og tidskrævende at arbejde med.
  6. Indstil interval og start optagelse.

Det bedste interval mellem billeder afhænger af situation og personlig smag. Velegnet er 1 sekund for mennesker, 2-4 sekunder for optagelser med skyer og 10-30 sekunder for optagelser af nattehimlen. Hvis ikke dit kamera har en indbygget timelapse funktion, så kan du tilslutte et intervalometer (fjernbetjening med timer) og indstille det ønskede tidsinterval.

Til sidst skal billederne sættes sammen til en timelapse. Hvis ikke dit kamera selv klarer dette, kan du bruge programmer som Lightroom og LRTimelapse på computeren.

Hvis ikke du benytter Lightroom, så kan en timelapse også laves med gratis software. Med RawTherapee kan du redigere dine timelapse billeder, og Blender kan benyttes til at sætte dem sammen til en video.

 

Timelapse udstyr

Hvis ikke du har et kamera, så kan du formentlig bruge din mobiltelefon. De fleste mobiltelefoner har i dag en indbygget timelapse funktion. Faktisk lavede jeg også selv min første timelapse med min mobiltelefon. Det er en god måde at komme i gang med timelapse.

Jeg mener, at det er vigtigere at fokusere på at finde nogle gode motiver og opbygge erfaring end at købe dyrt udstyr. Hvis du bliver mere interesseret, så kan du altid købe et kamera. Men der er ingen grund til at investere i et dyrt fullframe kamera. Et billigt APS-C kamera vil være helt fint til timelapse.

Det samme gør sig gældende med kamera slidere og pan/tilt hoveder. Det er spændende udstyr, men det er både dyrt, tungt at slæbe rundt på og tager tid at sætte op. Jeg har flere gange oplevet, at et interessant øjeblik var overstået, inden mit avancerede kameraudstyr var opstillet og klar til optagelse. Heldigvis er det slet ikke nødvendig med avancerede udstyr for at lave en flot timelapse.

Til gengæld er et godt stativ en god investering. Kameraet skal nemlig stå stabilt for at undgå rystelser. Hvis du vil gå lidt længere, så invester i nogle ND filtre. Disse filtre begrænser det lys, der passerer gennem objektivet til billedsensoren og gør det muligt at bruge en længere lukkerhastighed til at skabe bevægelsesslør på hurtigt bevægelige objekter. For det bedste resultat bør lukkerhastigheden være halvdelen af optagelsesintervallet. Så hvis du bruger et interval på 2 sekunder, så brug en lukkertid på 1 sekund. Hvilket udstyr, du bør vælge til timelapse, vil altid være et kompromis mellem pris og kvalitet. Et forslag kunne være følgende:

Læs mere i artiklen “Long-Term Timelapse Photographer Shares Tips on Mastering the Craft” på PetaPixel, hvor jeg deler nogle af mine timelapse teknikker. Læs om mit udstyr til timelapse over lang tid i artiklen “TerraBox Timelapse Kamera“.

 

Lær mere om timelapse teknikken

Jeg håber, at min lille artikel har fået besvaret spørgsmålet: Hvordan laves timelapse? Måske er du også blevet nysgerrig og fået lyst til at lave din egen timelapse. Lær om de forskellige timelapse teknikker i artiklen “Timelapse teknikker“.

Du kan lære mere om timelapse produktion i denne blog “Alt om timelapse“, på resten af websiden Timelapsefilm.dk og på Terralapse.com. Du kan læse om verdens uberørte natur og se nogle helt fantastiske timelapse film på websiden NaturalSilence.org

Herunder kan du se et eksempel på en timelapse film, som jeg lavede i Dolomitterne. Se flere timelapses her…

Hvis du har brug for en timelapse af et projekt, så læs mere her.

God fornøjelse.

 

 

5 1 stemme
Artikel vurdering
j
18.10.2021

Tidsstudie

Tidsstudie (timestudy) teknikken er et alternativ til længerevarende timelapse (long term timelapse). En timelapse lavet med tidsstudie teknikken er...

Lys og farver

Vi lever i en verden af lys og farver. Man skulle tro, at farver kun har en æstetisk betydning, men i virkeligheden påvirker de vores oplevelse af...

Cinque Terre

Cinque Terre, der betyder "Fem lande" er en del af kysten på den italienske riviera mellem Genova og La Spezia. Området er en del af Cinque Terre...

Vild natur i Norge

Vild natur er dybt fascinerende. Den giver inspiration og fornyet energi. Når vi lægger de moderne bekvemmeligheder bag os og drager afsted på...

Rapsmark fotografering

Alle i Danmark kender de gule rapsmarker, som et par uger om året præger landskabet. For mange fotografer vil de blomstrende marker være en oplagt...

Relaterede artikler

Abonner
Meddelelse om
guest

0 Kommentarer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer

Pin It on Pinterest

Del denne artikel!