Long Term Timelapse

Long Term Timelapse af byggeri
Skrevet af Casper Rolsted

Timelapse ekspert. Stifter og ejer af Terralapse.

En af verdens førende timelapse eksperter. Bruger en analytiske tilgang og store erfaring fra mange år som udviklingsingeniør og projektleder til at skabe specialiserede timelapse-systemer, udvikle nye timelapse teknikker og producere imponerende film.

Long Term Timelapse (længerevarende timelapse) er timelapse optagelser med et langt interval mellem hvert billede og oftest uden bevægelseskontrol af kameraet. Teknikken er velegnet til projekter, hvor det er den sammenhængende udvikling, der er interessant at vise.

Et eksempel på en timelapse film optaget udelukkende med lange intervaller er “Fungi – Oyster Mushrooms“. Optagelserne til timelapse filmen blev lavet med et interval mellem hvert billede på 10 minutter. Svampenes væksthastighed i filmen øges derved med hele 15.000 gange. Filmen strækker sig altså over i alt 24 dage.

Den opmærksomme iagttager vil bemærke, at sneglene ikke bevæger sig med den forventede hastighed i forhold til svampene. Sneglene er optaget med et interval på 1 sekund og deres hastighed øges derved kun med 25 gange. Nogle vil helt sikkert være kritiske over denne sammenblanding af hastighed, men personligt synes jeg, at det er en spændende måde at vise livet i skovbunden. Du kan læse mere om svampe og mine optagelser af denne film i artiklen “Svampe“.

 

 

Udfordringer med Long Term Timelapse

Timelapse optaget over lang tid benyttes både til at vise meget langsomme bevægelser i naturen og til dokumentation af for eksempel byggeri. Men når intervallet bliver længere, så stiger udfordringerne. Kameraets indbyggede batteri løber hurtigt tør for strøm, så derfor skal kameraet tilsluttes et større batteri, solceller eller 230V. Hvis optagelsen foregår udendørs, så skal kameraet beskyttes mod vejret og eventuelt tyveri. Men udfordringerne stopper ikke ved optagelsen. Redigeringen af timelapse optagelser, som er optaget over lang tid, er fyldt med udfordringer. Derfor bliver resultatet af en timelapse fra for eksempel bygge- og anlægsbranchen ofte meget skuffende. Her er de 5 største udfordringer ved længerevarende timelapse optagelser:

Lysflimmer: Variationen i lysintensitet ved et årelangt projekt er enorm og skaber en ubehagelig flimmereffekt.

Objektflimmer: Dette opstår, når personer eller køretøjer er på det ene foto og ikke på det næste, og det er næsten lige så forstyrrende som lysflimmer.

Rystelser: Selvom timelapsekameraet er monteret sikkert, så kan det flytte sig mellem fotos, især hvis det er monteret på en høj stang. Selvom kameraet kun flytter sig ganske lidt, så vil det virke generende i den endelige film.

Statisk: Optagelse af hele projektet fra en enkelt kameravinkel gør en timelapse film statisk og kedelig.

Manglende reallyd og effektlyd: Lyd har afgørende betydning for tilskuerens oplevelse af en films stemning, sammenhæng og troværdighed. De fleste timelapse film benytter musik til at skabe stemning, mens reallyd og effektlyd desværre er meget oversete – især i timelapse film af byggeri, anlægs- og boligprojekter. Reallyd er nemlig afgørende for, at en film virker troværdig, og at vi kan leve os ind i handlingen. Effektlyd skaber stemning og underbygger handlingen.

Disse udfordringer har vi hos Terralapse arbejdet mange år på at løse og er gennem dette store arbejde blevet eksperter i produktion af timelapse film. Med vores nyskabende timelapse teknikker og brug af komplekse software programmer kan vi fjerne uønskede genstande og irriterende flimmer fra optagelserne. Vi kan skabe unikke bevægelser i optagelserne, lave fascinerende visuelle effekter og opbygge et troværdigt lyddesign. Vores film fremstår professionelle, fascinerer publikum og skaber magiske øjeblikke. Læs om vores udstyr til timelapse over lang tid i artiklen “TerraBox Timelapse Kamera“.

 

Fordele og ulemper ved teknikken

Fordele

  • Viser hele forløbet fra start til slut – alle de mest interessante øjeblikke er derfor med.
  • Der er billeder i høj opløsning og kvalitet fra hele projektet. Interessante kan udvælges og benyttes til andre formål.
  • De hurtige billeder skaber masser af opmærksomhed.
  • Når kameraudstyret er monteret kræver det kun lidt service en gang hver ca. tredje måneden.

Ulemper

  • Kræver installation af kamera i en lukket boks og strøm fra stort batteri (evt. suppleret med solceller).
  • Kræver meget redigering grundet de store intervaller mellem billeder.
  • Fremstår mere uroligt end almindelige timelapse optagelser.
  • De mest interessante øjeblikke i projektet er hurtigt overstået. Bør derfor suppleres med almindelige timelapses.

 

Timelapse af voksende planter

Når man ønsker at vise planters konstante vækst, så er længerevarende timelapse et oplagt valg. Her er ingen særlige interessante øjeblikke, som kunne drage nytte af timelapse optagelser med kortere interval. Det bedste interval til at vise voksende planter er helt afhængig af planternes væksthastighed. Et godt interval til optagelse af blomster, der springer ud, er omkring 5 til 20 minutter.

 

Tidsstudie teknikken er et alternativ til længerevarende timelapse. Denne teknik er velegnet til meget lange projekter, hvor det er skiftet mellem forskellige stadier, der er interessant og ikke den sammenhængende udvikling. Skiftende årstider vises bedst med tidsstudie teknikken. Her er det skiftet mellem årstiderne, der er interessant og ikke de enkelte dage. Du kan læse mere om længerevarende timelapse og tidsstudie teknikken på websiden “Den bedste timelapse teknik“.

I timelapse filmen “Seasons of Denmark – Spring” benyttes både tidsstudie teknikken (0:00 til 0:18) og længerevarende timelapse (0:19 til 1:52).

 

 

Konstruktions-timelapse

En professionelt produceret konstruktions-timelapse er et ideelt markedsføringsværktøj for firmaer i bygge- og anlægsbranchen. En timelapse af byggeri kan generere interesse og er samtidig en unik dokumentation for et projektet. Den kan hjælpe firmaet med at vinde nye projekter, sikre investeringer eller hjælpe med at få nye byggeprojekter startet.

Billeder til en konstruktions-timelapse tages med en frekvens, der er meget lavere end den endelige billedhastighed. Dette giver indtryk af, at bygnings- og infrastrukturprojekter sker meget hurtigere end i det virkelige liv. Teknikken skaber interesse og gør det muligt at fortælle hele historien på kort tid – ikke blot vise et øjebliksbillede.

Læs mere om konstruktions-timelapse på websiden “Filmprojekt“.

Et eksempel på en konstruktion timelapse er “Timelapse af byggeprojekt – Byggeriet af Pladehallen på Frederiks Brygge“.

 

 

Lær mere om timelapse

Jeg håber, at min lille artikel har været interessant og givet et lille indblik i long term timelapse teknikken, og hvordan den kan bruges. Lær andre teknikker i artiklen “Timelapse teknikker“.

Hvis du ønsker at lære mere om, hvad en timelapse er, så læs artiklen: “Hvad er timelapse?“. Hvordan du mere præcist kommer i gang og får lavet din første timelapse, kan du læse mere om i artiklen: “Hvordan laves timelapse?“.

Du kan også læse mere i artiklen “Long-Term Timelapse Photographer Shares Tips on Mastering the Craft” på PetaPixel, hvor jeg deler nogle af mine timelapse teknikker.

Du kan lære mere om timelapse produktion i denne blog “Alt om timelapse“, på resten af websiden Timelapsefilm.dk og på Terralapse.com. Du kan læse om verdens uberørte natur og se nogle helt fantastiske timelapse film på websiden NaturalSilence.org

Hvis du har brug for en timelapse af et projekt, så læs mere her.

God fornøjelse.

 

4 1 stemme
Artikel vurdering
j
30.11.2021

Green Screen

Color-keying eller chroma key er processen, hvor en person eller objekt optages mod en monokromatisk farve, hvorefter farven udskiftes med en anden...

Svampe

Der er noget dybt fascinerende ved svampe. En kæmpe gruppe af organismer, der tidligere blev anset for at være en form for planter, men nu er samlet...

Rapsmark fotografering

Alle i Danmark kender de gule rapsmarker, som et par uger om året præger landskabet. For mange fotografer vil de blomstrende marker være en oplagt...

Tidsstudie

Tidsstudie (timestudy) teknikken er et alternativ til længerevarende timelapse (long term timelapse). En timelapse lavet med tidsstudie teknikken er...

Hvad er timelapse?

Jeg er ofte blevet mødt med nysgerrige blikke, når jeg rundt omkring i verden har lavet timelapse optagelser med avanceret kamera udstyr. Mange...

Relaterede artikler

Abonner
Meddelelse om
guest

0 Kommentarer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer

Pin It on Pinterest

Del denne artikel!