Tidsstudie

timelapse i skoven - Tidsstudie - timelapse over lang tid
Skrevet af Casper Rolsted

Timelapse ekspert. Stifter og ejer af Terralapse.

En af verdens førende timelapse eksperter. Bruger en analytiske tilgang og store erfaring fra mange år som udviklingsingeniør og projektleder til at skabe specialiserede timelapse-systemer, udvikle nye timelapse teknikker og producere imponerende film.

Tidsstudie (timestudy) teknikken er et alternativ til længerevarende timelapse (long term timelapse). En timelapse lavet med tidsstudie teknikken er ikke en lang optagelse, hvor et kamera er monteret på den samme position i lang tid. I stedet optages flere timelapses på forskellige tidspunkter, og disse flettes efterfølgende sammen til en sekvens.

Ved at optage to eller flere gange fra nøjagtig samme position og tidspunkt på dagen med det samme kamera, objektiv og stativ, kan teknikken bruges til at vise skift over længere perioder. Teknikken er velegnet til brug på steder, hvor et kamera ikke kan opsættes under hele forløbet, som et supplement til længerevarende timelapses eller til at skabe et roligere udtryk, end det er muligt med en længerevarende timelapse.

Tidsstudie teknikken benytter sig af overfading. Ved at nedtone en timelapse samtidig med at en anden timelapse optones skabes en simpel illusion af glidende overgang, hvis ellers motivet har nogenlunde samme størrelse og proportioner. Hvis ikke motivet har samme størrelse og proportioner, så skal de enkelte billedpunkter flyttes (warpes) stykke for stykke med avancerede matematiske metoder for at skabe en flydende overgang. Kombinationen med både overfading og warping kaldes morphing. Denne grafiske teknik er især kendt fra Michael Jacksons musikvideo Black & White fra 1991. Se et eksempel på morphing.

Morphing er en kompliceret og ofte lidt tidskrævende teknik, men den er særdeles velegnet sammen med tidsstudie teknikken. Morphing kan bruges til at skabe en flydende overgang mellem to forskellige tidspunkter. I klippet herunder er morphing brugt til at skabe en flydende overgang mellem årstiderne. Optagelsen er sammensat af 5 individuelle timelapses, som er optaget fra samme sted i løbet af et år. Optagelserne er her blevet fritlagt, så baggrunden kan udskiftes. Se kortfilmen Seasons of Denmark – Spring (0:00-0:18).

 

Tidsstudie teknikken er velegnet til meget lange projekter, hvor det er skiftet mellem forskellige stadier, der er interessant og ikke den sammenhængende udvikling. Skiftende årstider vises bedst med tidsstudie teknikken. Her er det skiftet mellem årstiderne, der er interessant og ikke de enkelte dage. Du kan læse mere om længerevarende timelapse i artiklen “Long Term Timelapse“, og på websiden “Den bedste timelapse teknik” kan du se en sammenligning af tidsstudie teknikken og længerevarende timelapse. Læs om mit udstyr til timelapse over lang tid i artiklen “TerraBox Timelapse Kamera“.

Eksempler på brugen af tidsstudie teknikken kan også ses i timelapse filmen Yellow Fields (0:45 til 1:30). Læs mere om de flotte gule rapsmarker i artiklen “Rapsmark fotografering“.

 

 

Fordele og ulemper ved tidsstudie teknikken

Fordele

  • Kræver kun simpelt udstyr og opsætning.
  • Redigering er mindre kompliceret og tidskrævende – i forhold til længerevarende timelapse.
  • Optagelserne skaber et roligt udtryk.
  • De mest interessante øjeblikke i projektet kan vises.

Ulemper

  • Viser ikke hele forløbet fra start til slut – sker der pludselig noget interessant, så optages dette ikke.
  • Der er ikke billeder fra hele projektet – kun billeder fra de enkelte korte timelapses.
  • Det rolige udtryk skaber mindre opmærksomhed.
  • Kræver flere ture til optage-stedet og eventuelt en del ventetid, hvis de mest interessante øjeblikke skal optages.

 

Lær mere om timelapse teknik

Jeg håber, at min lille artikel har været interessant og givet et lille indblik i tidsstudie teknikken, og hvordan den kan bruges. Lær andre teknikker i artiklen “Timelapse teknikker“.

Hvis du ønsker at lære mere om, hvad en timelapse er, så læs artiklen: “Hvad er timelapse?“. Hvordan du mere præcist kommer i gang og får lavet din første timelapse, kan du læse mere om i artiklen: “Hvordan laves timelapse?“.

Du kan også læse mere i artiklen “Long-Term Timelapse Photographer Shares Tips on Mastering the Craft” på PetaPixel, hvor jeg deler nogle af mine timelapse teknikker.

Du kan lære mere om timelapse produktion i denne blog “Alt om timelapse“, på resten af websiden Timelapsefilm.dk og på Terralapse.com. Du kan læse om verdens uberørte natur og se nogle helt fantastiske timelapse film på websiden NaturalSilence.org

Hvis du har brug for en timelapse af et projekt, så læs mere her.

God fornøjelse.

 

0 0 stemmer
Artikel vurdering
j
14.12.2021

Hvordan laves timelapse?

Hvordan laves timelapse? Et spørgsmål jeg ofte møder, når jeg rejser rundt i verden og laver timelapse. Lær timelapse teknikken i denne artikel. For...

Midnatssol i Norge

Jeg har i mange år været fascineret af Norge og drømt om at opleve det magiske nordlys og den flotte midnatssol. På en fantastisk tur gennem Norge...

Long Term Timelapse

Long Term Timelapse (længerevarende timelapse) er timelapse optagelser med et langt interval mellem hvert billede og oftest uden bevægelseskontrol...

Rejse til Nordkap

Siden min barndom har jeg drømt om at køre hele vejen gennem det smukke Norske landskab til Nordkap. De smukke sneklædte fjelde, dybe blå fjorde og...

Hvad er timelapse?

Jeg er ofte blevet mødt med nysgerrige blikke, når jeg rundt omkring i verden har lavet timelapse optagelser med avanceret kamera udstyr. Mange...

Relaterede artikler

Abonner
Meddelelse om
guest

0 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest stemt
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer

Pin It on Pinterest

Del denne artikel!