Rapsmark fotografering

Fotografering af rapsmarker
Skrevet af Casper Rolsted

Timelapse ekspert. Stifter og ejer af Terralapse.

En af verdens førende timelapse eksperter. Bruger en analytiske tilgang og store erfaring fra mange år som udviklingsingeniør og projektleder til at skabe specialiserede timelapse-systemer, udvikle nye timelapse teknikker og producere imponerende film.

Alle i Danmark kender de gule rapsmarker, som et par uger om året præger landskabet. For mange fotografer vil de blomstrende marker være en oplagt mulighed for at tage nogle flotte billeder i det smukke danske forår. Det klassiske billede til de sociale medier er et portrætfoto, men de gule marker rummer mange andre muligheder.

I denne artikel har jeg beskrevet nogle af mulighederne for fotografering af rapsmarker. Du kan også se en timelapse film, som jeg lavede i 2020. Filmen viser voksende rapsplanter og rapsmarker, der skifter farve fra grøn til den smukkeste gule farve, samt en masse flotte timelapse optagelser af de smukkeste danske landskaber. Måske kan filmen give dig lidt inspiration til dine ture med kamera ud i det danske forår eller måske kan den gøre dig nysgerrig på timelapse teknikken. Til sidst kan du læse lidt om dyrkningen og brugen af raps, samt læse lidt om symbolikken mellem rapsmarkerne og det Ukrainske flag.

Hvis ikke du har helt styr på, hvad en timelapse er, så læs min artikel: “Hvad er timelapse?“. Hvis du har fået lyst til at lave din egen timelapse, så kan jeg anbefale at læse artiklen: Hvordan laves timelapse?“. Du kan også læse mere i artiklen “Long-Term Timelapse Photographer Shares Tips on Mastering the Craft” på PetaPixel, hvor jeg deler nogle af mine timelapse teknikker.

 

 

3 måder at fotografere rapsmarker på

 

1. Makro af rapsplanter

Rapsmarkerne i den dejlige forårssol et smukt motiv. Men rapsplantens knopper og blomster er faktisk også smukke. Så prøv at gå tæt på planten og få nogle spændende billeder.
Det bedste resultat opnås med et makroobjektiv eller med brug af mellemringe. Men mange traditionelle objektiver er faktisk i stand til at tage billeder ganske tæt på planten.

Vær tålmodig og brug en kort lukketid – især, hvis det blæser. Den mindste vind får nemlig rapsplanterne til at svajer frygtelig meget og gør makrofotografering svært, fordi rapsene konstant flytter sig ud og ind af det snævre fokusområde.

Billeder taget tæt på rapsene giver en sløret baggrund, hvilket de fleste synes godt om. Hvis du ønsker en endnu mere sløret baggrund, så luk mere op for blænden. Den slørede baggrund fjerner også eventuelle forstyrrende elementer i baggrunden og giver et roligt udtryk.

 

Fotografering af rapsmarker - Makro

 

 

2. Landskabsbilleder af de gule marker

Som vi alle ved er rapsmarkerne i den dejlige forårssol et smukt motiv. Dette skyldes, at de flotte gule rapsmarker fungerer som komplementærfarve mod den blå himmel. Det er derfor slet ikke så underligt, at vi bjergtages af rapsmarkers skønhed, når de fotograferes i deres helhed.

Solnedgange eller solopgange er altid interessante. Du kan med fordel tage billederne af rapsmarkerne mod solen. Dette giver nogle flotte billeder, hvor de gule marker står mod den varme solnedgang og blå himmel.

Prøv at lege med kompositoriske forsvindingspunkter eller interessante linjer. Hjulsporene fra landmandens maskiner er oplagte til dette.

 

Fotografering af rapsmarker - Landskab

 

 

3. Portrætbilleder i rapsmarker

På instagram fremgår det tydeligt, at det er populært at tage farvemættede portrætbilleder med blikfang i rapsmarkerne. Det er et slaraffenland for portrætter og modelbilleder, men det kan anbefales at spørge landmanden om lov inden optagelse.

Du kan få inspiration af andres billeder, men det mest interessante ved fotografering er at skabe sine egne ideer og sit eget udtryk. Kun fantasien sætter grænser. Vær kreativ og prøv forskellige ting. Det vigtigste er, at du selv er glad for resultatet.

 

Fotografering af rapsmarker - Portræt af kvinde

 

 

Timelapse fotografering af rapsmarker

Jeg har altid været fascineret af de smukke gule rapsmarker i Danmark. Så da jeg under corona-pandemien i 2020 ikke havde mulighed for at lave filmprojekter i udlandet, valgte jeg, at lave en timelapse film om denne spændende afgrøde i Danmark. Du kan se filmen herunder. Se flere timelapses her…

Gå ikke glip af min artikel “Oplev Danmark” med beskrivelser og film om de mange skønne steder i Danmark. Du kan lære mere om timelapse produktion i denne blog “Alt om timelapse“, på resten af websiden Timelapsefilm.dk og på Terralapse.com. Du kan læse om verdens uberørte natur og se nogle helt fantastiske timelapse film på websiden NaturalSilence.org

Hvis du har brug for en timelapse til kommercielt brug, så læs mere her.

 

 

 

Rapsplanten – dyrkning og brug

Raps hører som så mange kulturplanter hjemme i Middelhavsområdet og var blandt de tidligste planter, der blev dyrket bredt af menneskeheden så tidligt som for 10.000 år siden. Raps (Brassica napus) er en 100-140 cm høj plante med gule blomster. Planten har olieholdige frø, der bruges til fremstilling af rapsolie, produktion af dyrefoder og biodiesel.

Raps er Europas og Danmarks vigtigste olieplante og verdens tredje vigtigste, populært kaldet nordens olivenolie. Raps findes i to varianter – vinterraps og vårraps, alt efter årstiden de sås. Vinterraps sås i august og blomstrer året efter i maj, og vårraps sås om foråret og blomstrer i slutningen af juni og begyndelsen af juli. Vårrapsen er mere hårdfør og kræver mindre gødning, mens vinterrapsen har højere olieholdighed. I Danmark er vinterraps den altdominerende raps-variant, så derfor er det i maj markerne står i deres flotte gule farve. Vinterraps er den tredje mest populære afgrøde hos danske landmænd efter vinterhvede og vårbyg.

Det er svært at bedømme de gule marker er raps- eller sennepsmarker, men langt de fleste marker er beplantet med raps. Sennep optræder mange steder som ukrudtsplante og kan bevare spireevnen i mange år. Raps kendes ikke som vildtvoksende, og findes kun som kulturplante – det er sandsynligvis en krydsning mellem havekål og agerkål. Rent visuelt ligner raps og sennep umiddelbart hinanden, dog er raps noget højere end sennep, op til ca. 1 meter mod senneps 20 til 60 cm. Raps har mere aflange og blålige blade. Sennep har stivhåret stængel, mens raps er glat.

 

red and green metal machine on green grass field under blue sky during daytime

 

 

Det Ukrainske flag

Det Ukrainske flag er et af de mest enkle nationale flag i verden. Det har kun to striber, og flagets symbolik ligger inden for de valgte farver til disse striber. Farverne blå og gul har begge haft væsentlige roller i landets historie.

 

Farverne i det Ukrainske flag

De gule og blå farver i det ukrainske flag repræsenterer den brede blå himmel, og den gule repræsenterer hvedemarkerne, der findes overalt i landet. Disse farver blev brugt fremtrædende under landets kamp for uafhængighed, hvor den blå farve repræsenterer fred og den gule farve er et symbol på velstand.

 

Flagets historie

Ukraine har altid haft nationale symboler, og mange af dem har haft farverne blå og gul. Brugen af ​​disse to farver blev allerede brugt under slaget ved Grunwald i 1410. Det menes, at grundlaget for dagens moderne flag startede i 1848, hvor den Ruthenske politiske organisation vedtog et blåt og gult banner. Dette banner blev efterfølgende brugt under den russiske revolution i 1905.

Gennem det tidlige 20. århundrede blev farverne brugt igen, da landet kæmpede for sin uafhængighed. I 1917 blev det nationale flag flaget for første gang, og året efter blev det officielt vedtaget.

Det blå og gule flag var ikke i brug i perioden for den ukrainske socialistiske sovjetrepublik fra 1922 til 1991. Da Sovjetunionen kollapsede i 1991, blev det tidligere blå og gule flag taget i brug igen.

Læs mere om det ukrainske flag i artiklen “Flag of Ukraine” på Wikipedia.

 

Fotografering af rapsmarker

Fotografering af rapsmarkerne er måske mere relevant end nogen sinde tidligere. I år vil de gule rapsmarker og den blå himmel repræsentere noget særligt – det ukrainske folks beundringsværdige mod og deres kamp for uafhængighed og frihed.

 

 

 

5 1 stemme
Artikel vurdering
j
05.05.2022

Green Screen

Color-keying eller chroma key er processen, hvor en person eller objekt optages mod en monokromatisk farve, hvorefter farven udskiftes med en anden...

Vild natur i Norge

Vild natur er dybt fascinerende. Den giver inspiration og fornyet energi. Når vi lægger de moderne bekvemmeligheder bag os og drager afsted på...

Rejse til Nordkap

Siden min barndom har jeg drømt om at køre hele vejen gennem det smukke Norske landskab til Nordkap. De smukke sneklædte fjelde, dybe blå fjorde og...

Oplev Danmark

Hver årstid har sin egen skønhed. Gennem fire timelapse film har jeg forsøgt at vise de varierende danske årstider og vores smukke natur på en...

Green Screen Udstyr

Efter en del optagelser af voksende planter og svampe i filmstudiet med en mindre blue screen har Terralapse nu kastet sig over green screen...

Relaterede artikler

Abonner
Meddelelse om
guest

0 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest stemt
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer

Pin It on Pinterest

Del denne artikel!