Hyperlapse

Timelapse med drone - dronelapse - hyperlapse
Skrevet af Casper Rolsted

Timelapse ekspert. Stifter og ejer af Terralapse.

En af verdens førende timelapse eksperter. Bruger en analytiske tilgang og store erfaring fra mange år som udviklingsingeniør og projektleder til at skabe specialiserede timelapse-systemer, udvikle nye timelapse teknikker og producere imponerende film.

Hyperlapse er timelapse optagelser med kort interval og med stor bevægelse af kameraet – ofte flere hundrede meter. Interessen for hyperlapse er vokset enormt de senere år. Dette er helt forståeligt, da teknikken giver nogle helt nye muligheder, og slutresultatet kan komme til at se helt fantastisk ud, hvis det laves omhyggeligt.

Fælles for alle tyder af hyperlapse er behovet for stabilisering af optagelsen efter billederne er taget. Dette kan klares med funktionen “Warp Stabiliser” i Adobe Premiere Pro. Ved mere komplicerede optagelser er Adobe Premiere Pro ikke tilstrækkeligt. Adobe After Effects har flere muligheder for stabilisering, men er også et mere kompliceret program at bruge.

Der er en lang række måder at bevæge kammeraet på. I denne artikel har jeg nævnt de mest benyttede metoder.

Hvis ikke du har helt styr på, hvad en timelapse er, så start med artiklen: “Hvad er timelapse?“. Hvordan du mere præcist kommer i gang og får lavet din første timelapse, kan du læse mere om i artiklen: Hvordan laves timelapse?.

 

Hyperlapse håndholdt

Denne teknik er nem at starte med og kræver ikke noget ekstra udstyr. For en lave en håndholdt hyperlapse tager du stort set et skridt, tager et billede, tager endnu et skridt, tager endnu et billede og så videre.

Bevægelsesslør er ikke en mulighed med denne teknik, hverken fra kamerabevægelse eller fra bevægelse foran kameraet. Mennesker, fugle eller biler vil skabe flimmer i optagelsen og bør derfor undgås. Metoden er velegnet, når der er stor afstand mellem dig og objektet – for eksempel landskab og skyer.

Vælg en stationær genstand og lås alle dine billeder fast til dette punkt på kameraskærmen. Brug et gitter på dit kamera eller lav et mærke på skærmen med en ikke-permanent marker.

Før du starter, så sørg for, at der er plads til for eksempel 250 skridt, hvis du ønsker en timelapse på 10 sekunder. Et passende interval med denne teknik er omkring 4 sekunder.

 

Hyperlapse med stativ

Denne teknik adskiller sig fra den håndholdte og gimbal teknikken på et væsentligt område. Den gør det muligt at benytte længere lukketider, og dermed kan den benyttes til optagelse om aftenen eller natten. Denne teknik er god, når der ønskes præcise bevægelser i små trin. Men præcise bevægelser kræver også forberedelse – for eksempel at markere alle kamera positioner med et stykke kridt. Det tager længere tid at lave optagelser med stativ, hvilket gør den god til at vise en solnedgang. Brug eventuelt ND-filter for at opnå bevægelsesslør fra bevægelse foran kameraet. Bevægelsesslør fra kamerabevægelse er ikke en mulighed med denne teknik.

 

Hyperlapse med gimbal

Denne teknik kræver lidt mere avanceret udstyr end den håndholdte og stativ metoden. Men den gør det muligt at lave bevægelsesslør både fra kamerabevægelse under optagelsen og fra bevægelse foran kameraet. Gimbal hyperlapses fungerer bedst med korte og er derfor velegnet til mennesker og trafik. Et interval på 1 sekund giver et godt resultat. Ønsker du at skabe bevægelsesslør så brug et ND-filter og sæt lukketiden til 0,5 sekund.

 

 

Dronelapse

Den store udbredelse af droner har åbnet for nye muligheder med timelapse. De fleste droner kan i dag både optage video, tage billeder og lave timelapses – eller dronelapse, som de oftest kaldes. På tilsvarende måde er det også muligt at lave carlapse, boatlapse m.m..

Det afgørende for et godt resultat er en jævn bevægelse og et kort interval. Ved optagelse fra en bil vil jeg anbefale et interval på et sekund – hvis det er muligt endnu kortere. Så kort interval er oftest ikke muligt fra en drone. Her bør du vælge så kort interval som muligt og flyve meget langsomt. Nedenstående optagelse er lavet med en DJI Phantom 4 Pro. Jeg optog i RAW med et interval på 5 sekunder, som er det korteste interval på denne drone. Men ved at benytte jpeg, så kan intervallet sættes helt ned til 2 sekunder. Dette kan jeg varmt anbefale.

 

 

I en af mine første timelapse film Trip to the North Cape fra 2016 eksperimenterede jeg med boatlapse (1:46-2:00). Optagelserne blev lavet med ND-filter for at skabe bevægelsesslør – lukkehastigheden var 0,5 sekund og intervallet mellem hvert billede 1 sekund. Ideen med ND-filteret var god nok, men grundet bølger krævede optagelserne en del stabilisering efterfølgende. Desværre kan bevægelsesslør fra kamerabevægelse og en efterfølgende stabilisering ofte give problemer. Det er min klare holdning, at hvis ikke man kan undgå en kraftig stabilisering efter optagelserne er lavet, så er det bedst at benytte en kort lukketid – altså uden ND-filter. Eventuelt kan bevægelsesslør skabes efterfølgende på computeren.

 

 

Flow Motion Zoom

Dette er en banebrydende teknik, som jeg har udviklet gennem flere års intensiv arbejde. Teknikken kombinerer flere forskellige teknologier og skaber en imponerende oplevelse for seeren. Teknikken kan bruges med både timelapse, slowmotion eller traditionel video.

Teknikken kombinerer optagelser med flere kameraer med forskellige brændvidder fra samme sted og avancerede teknikker på computeren. Metoden skaber en komplet flydende overgang mellem to eller flere brændvidder. Da zoom foretages under redigering på computeren, kan zoom og bevægelseshastighed justeres til kundens anmodning under redigering. Da timelapse-optagelser normalt har meget høj opløsning, er bevægelserne ikke begrænset til at zoome ind / ud, men kan også laves i både vandret og lodret retning.

 

 

Timelapse filmen Scotland in motion benytter flow motion zoom (1:49 – 2:24). Teknikken er i denne film forfinet yderligere i forhold til ovenstående optagelse.

 

 

Lær mere om timelapse teknikken

Jeg håber, at min lille artikel har været interessant og givet et lille indblik i hyperlapse. Hvis du er blevet mere nysgerrig på hyperlapse, så kan jeg anbefale artiklen How to create the perfect hyperlapse – Comparison fra Time Lapse Magazine. Lær andre teknikker i artiklen “Timelapse teknikker“.

Du kan lære mere om timelapse produktion i denne blog “Alt om timelapse“, på resten af websiden Timelapsefilm.dk og på Terralapse.com. Du kan læse om verdens uberørte natur og se nogle helt fantastiske timelapse film på websiden NaturalSilence.org

Hvis du har brug for en timelapse, så læs mere her.

God fornøjelse.

 

0 0 stemmer
Artikel vurdering
j
09.11.2021

Hvad er timelapse?

Jeg er ofte blevet mødt med nysgerrige blikke, når jeg rundt omkring i verden har lavet timelapse optagelser med avanceret kamera udstyr. Mange...

Timelapse priser

Brug for en timelapse film af dit næste projekt? Vi er Terralapse og er eksperter i timelapse. Vi producerer timelapse film til bl.a. turist- og...

Svampe

Der er noget dybt fascinerende ved svampe. En kæmpe gruppe af organismer, der tidligere blev anset for at være en form for planter, men nu er samlet...

Dolomitterne

Dolomitterne er en bjergkæde beliggende i det nordøstlige Italien og kendt som de italienske Alper. Området er karakteriseret ved sine lysegrå...

Vild natur i Norge

Vild natur er dybt fascinerende. Den giver inspiration og fornyet energi. Når vi lægger de moderne bekvemmeligheder bag os og drager afsted på...

Relaterede artikler

Abonner
Meddelelse om
guest

0 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest stemt
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer

Pin It on Pinterest

Del denne artikel!