Jeg er ofte blevet mødt med nysgerrige blikke, når jeg rundt omkring i verden har lavet timelapse optagelser med avanceret kamera udstyr. Mange spørger nysgerrigt, hvad jeg bruger udstyret til. Efter at have forklaret, at jeg laver timelapse, så følger spørgsmålet: Hvad er timelapse? I denne artikel vil jeg derfor forsøge kort og præcist at besvare, hvad timelapse er. I slutningen af artiklen har jeg skrevet lidt om, hvordan du kan lave din egen timelapse.
Timelapse laves ofte med avanceret og dyrt kamera udstyr. Men dette er ikke nødvendigt. Med et GoPro kamera eller mobiltelefon kan du nemt lave dine egne timelapse optagelser.
Hvad er timelapse?
Timelapse er kendt fra naturprogrammer og har en dragende effekt. Teknikken kan bruges til at vise planter vokse, solens bevægelse over himlen, og den kan kort og præcist vise et længerevarende projekt. Timelapse er specielt, fordi teknikken gør det muligt at fortælle hele historien – ikke blot vise et øjebliksbillede. Kortfilmen Seasons of Denmark – Spring er et fint eksempel på, hvordan timelapse kan vise årstidernes skiften.
Timelapse fokuserer på at fange bevægelser over tid. Den gør det muligt at komprimere flere timers eller dages optagelse til få sekunder. Dette kan for eksempel anvendes i bygge- og anlægsbranchen, hvor projekter ofte er meget lange, og det kan være svært at vise et overblik. I kortfilmen Pladehallen følges arbejdet med montage af store tagbuer på en bygning i København.
En timelapse skabes ved, at et kamera tager en række billeder over en længere tidsperiode. I nogle situationer er et par hundrede billeder tilstrækkeligt, mens andre situationer kræver mange tusinde billeder. Efterfølgende sættes billederne sammen til en film, der på kort tid viser det længerevarende forløb. Hvis der ønskes en timelapse på 10 sekunder, skal der bruges 250 billeder (25 billeder pr. sekund).
Alternativt kan en timelapse skabes ved at optage video og herefter komprimere optagelsen i et videoredigeringsprogram. Denne metode er godt nok den simpleste, men resultatet bliver ikke lige så godt. Metoden er yderligere uegnet til optagelser over lang tid.
Timelapse teknikken kan benyttes til at lave helt fantastiske optagelser af naturen. Den gør det muligt, at vise vores verden på en helt ny måde.
Hvordan laver man en timelapse?
Du behøver ikke købe dyrt udstyr for at lave en timelapse. Du kan begynde med det udstyr, du allerede har. Det kræver blot et kamera, et intervalometer, et stativ og eventuelt noget software til redigering.
Her er et par simple retningslinjer, hvis du har fået lyst til at lave din første timelapse.
- Brug et robust stativ for at undgå rystelser.
- Slå autofokus på kameraet fra.
- Vælg manuelt program for at sikre en ensartet belysning.
- Vælg en fast farvetemperatur (hvidbalance) for at sikre ensartede farver.
- Skyd billederne i jpeg. RAW-filer giver en række fordele, men er mere kompliceret og tidskrævende at arbejde med.
- Indstil interval og start optagelse.
Det bedste interval mellem billeder afhænger af situation og personlig smag. Velegnet er 1 sekund for mennesker, 2-4 sekunder for optagelser med skyer og 10-30 sekunder for optagelser af nattehimlen. I optagelsen med blomstrende forårsblomster er der 40 minutter mellem hvert billede. Hvis ikke dit kamera har en indbygget timelapse funktion, så kan du tilslutte et intervalometer (fjernbetjening med timer) og indstille det ønskede tidsinterval.
Til sidst skal billederne sættes sammen til en timelapse. Hvis ikke dit kamera selv klarer dette, kan du bruge programmer som Lightroom og LRTimelapse på computeren. Læs mere i artiklen: Hvordan laves timelapse?“. Du kan også læse mere i artiklen “Long-Term Timelapse Photographer Shares Tips on Mastering the Craft” på PetaPixel, hvor jeg deler nogle af mine timelapse teknikker.
Lær mere om timelapse teknikken
Jeg håber, at min lille artikel har fået besvaret spørgsmålet: Hvad er timelapse? Jeg håber også, at denne artikel har givet et spændende indblik i timelapse teknikken og måske gjort dig nysgerrig for at lære mere. Lær om de forskellige timelapse teknikker i artiklen “Timelapse teknikker“.
Du kan lære mere om timelapse produktion i denne blog “Alt om timelapse“, på resten af websiden Timelapsefilm.dk og på Terralapse.com. Du kan læse om verdens uberørte natur og se nogle helt fantastiske timelapse film på websiden NaturalSilence.org
Herunder kan du se et eksempel på en timelapse film om det danske forår. Se de andre timelapses om de danske årstider her…
Hvis du har brug for en timelapse af et projekt, så læs mere her.
God fornøjelse.