Short Term Timelapse er den mest traditionelle og simple type af timelapse. Her benyttes korte intervaller mellem billeder – typisk mellem 1 og 30 sekunder. Det bedste interval mellem billeder afhænger af situation og personlig smag. Velegnet er 1 sekund for mennesker, 2-4 sekunder for optagelser med skyer og 10-30 sekunder for optagelser af nattehimlen.
Kameraudstyr til Short Term Timelapse
Hvis du har fået lyst til at lave din første timelapse, så er det her, du bør starte. For at lave en simpel timelapse over kort tid behøver du nemlig ikke købe dyrt udstyr. Du kan begynde med det udstyr, du allerede har. Det kræver blot et kamera, et intervalometer, et stativ og eventuelt noget software til redigering. Jeg mener, at det er vigtigere at fokusere på at finde nogle gode motiver og opbygge erfaring end at købe dyrt udstyr. Hvordan du mere præcis kommer i gang og får lavet din første timelapse, kan du læse mere om i artiklen: Hvordan laves timelapse?.
Hvis ikke der sker de store bevægelse i optagelsen, så kan der skabes bevægelse af kameraet med en slider og et pan tilt hoved. Dette giver 3-akset bevægelseskontrol. Kameraet kan bevæges i en længderetning med slideren og samtidig kan kameraet panorere og tilte (vippe) med hovedet. På nogle systemer er der tilføjet endnu en akse. Med en tandkrans monteret på objektivet kan fokus eller zoom ændres under optagelsen. Se Edelkrone’s Focus Module. En anden specialitet er timelapse på længere skinner eller med kabler. Et eksempel på dette er Syrp’s Slingshot.
En slider og et pan tilt hoved er spændende udstyr, men det er både dyrt, tungt at slæbe rundt på og tager tid at sætte op. Jeg har flere gange oplevet, at et interessant øjeblik var overstået, inden mit avancerede kameraudstyr var opstillet og klar til optagelse. Heldigvis er det slet ikke nødvendig med avancerede udstyr for at lave en flot timelapse. Til gengæld er et godt stativ en god investering. Kameraet skal nemlig stå stabilt for at undgå rystelser.
Et eksempel på en timelapse film optaget med korte intervaller fra et stativ er Noctilucent Clouds over Denmark. I filmen er der primært brugt et interval mellem billeder på 9 sekunder.
Lær mere om timelapse teknik
Jeg håber, at min lille artikel har været interessant og givet et lille indblik i short term timelapse teknikken, og hvordan den kan bruges. Lær andre teknikker i artiklen “Timelapse teknikker“.
Hvis du har helt styr på short term timelapse, så kan jeg anbefale artiklen: “Long Term Timelapse“. Her kan du lære lidt om længerevarende timelapse, som er noget mere teknisk krævende. Du kan også læse mere i artiklen “Long-Term Timelapse Photographer Shares Tips on Mastering the Craft” på PetaPixel, hvor jeg deler nogle af mine timelapse teknikker.
Du kan lære mere om timelapse produktion i denne blog “Alt om timelapse“, på resten af websiden Timelapsefilm.dk og på Terralapse.com. Du kan læse om verdens uberørte natur og se nogle helt fantastiske timelapse film på websiden NaturalSilence.org
Hvis du har brug for en timelapse, så læs mere her.
God fornøjelse.